Кошик
1049 відгуків

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:00 найближчого робочого дня (24.06).

Интернет-магазин Банка Специй
+380 (66) 255-52-92
+380 (68) 488-82-92
Кошик

Аніс

Корисні властивості анісу

Доповнюючи блюдо спеціями для додавання або підкреслення смаку і аромату, не варто забувати про користь. Аніс виступає тим інгредієнтом, який поєднує в собі обидві якості. Більш того, він - частий елемент у виробництві елітних алкогольних напоїв.

Аніс - корисна спеція для здоров'я людини

Аніс (лат. Pimpinélla anísum) являє собою мініатюрний і досить тендітна рослина, що відрізняється дрібним насінням. На вигляд рослина нагадує традиційний кріп, але при цьому, багато хто називає його солодким кмином, бедренця або хлібним зерном.

Запашні насіння рослини часто додаються в їжу. За рахунок їх інтенсивного аромату і слідкувати-пряного смаку блюдо стає більш насиченим. Крім того, їжа з додаванням спеції поповнюється корисними властивостями. Продукт сприяє:

  • поліпшенню функціонування головного мозку;
  • підвищення лактації;
  • виведенню каменів і піску з нирок;
  • відновленню роботи травної системи, зокрема кишечника;
  • нормалізації функціонування серцево-судинної системи;
  • зменшення частоти головного болю.

Таким чином, страви з даними інгредієнтом не просто порадують смакові рецептори, а й нададуть позитивний ефект на організм, зокрема зміцнять здоров'я.

Застосування анісу при виготовленні алкогольних напоїв і на рибалці

Продукт широко використовувався в ролі лікарського засобу ще в Стародавньому Єгипті і Греції, країнах Азії. Багато речовин були представлені традиційними алкогольними напоями, які і зараз можна покуштувати. Особливо поширені вони в країнах Середземномор'я і в деяких регіонах США.

Анісові спирти можна зустріти у Франції у вигляді однойменного напою і пастис. У Греції можна спробувати узо і Ципурія. Італія щедро почастує класичної самбукою, а Іспанія запропонує насолодитися традиційним абсентом, який, до слова, багато європейських країн заборонили у себе вживати.

Проводитися подібні спирти можуть двома способами. Перший полягає в дистиляції рослинної сировини в поєднанні з алкоголем. Другий метод дещо легше. Він передбачає додавання в спирт витяжок рослини і необхідних ароматизаторів.

Ще одна цікава сфера застосування інгредієнта - рибалка. Любителі процесу стверджують, що завдяки ароматизованим краплях можна надати підгодовування привабливий для риби запах. Продукт вважається в риболовецьких колах активатором клювання, оскільки здатний швидко залучати здобич.

Профілактика захворювань і зміцнення імунітету з допомогою анісу

Наші далекі предки, займаючись дослідженнями, не просто зуміли розкрити воістину магічні властивості спеції, а й змогли розгадати загадку її корисного застосування. Перш за все, насіння рослини при помірному вживанні надають на організм такий вплив, як:

  • протизапальну;
  • сечогінний;
  • відхаркувальний;
  • відновлює;
  • очищає;
  • знеболююче.

Склад продукту (білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, мінерали) позитивно впливає на імунітет. Періодичне додавання в їжу дозволяє наповнити організм силами, що допомагають боротися з негативними факторами. Користь продукту не обмежена.

Підтримка імунітету сприяє своєчасній профілактиці захворювань. Позитивний вплив на сечогінну систему, дозволяє запобігти порушенням у роботі нирок. Очищення кишечника знижує ймовірність розвитку хвороб травної системи.

Порівняння анісу з бадьяном

Заява, що аніс і бадьян схожі і можуть бути взаємозамінними - помилково. Це абсолютно різні прянощі зі своїми особливостями. У них присутні схожі властивості, але це дозволяє лише приписати їх до однієї категорії спецій.

Почнемо з того, що перший є однорічна рослина, що відноситься до сімейства зонтичних. Бадьян - велике дерево з акуратними плодами. У обох спецій смак віддає солодкістю, а аромат свіжістю. Але у бадьяна обидва якості більш концентровані.

Що стосується застосування, то бадьян можна найчастіше зустріти в випічці, десертах, компотах, конфітюри. Аніс активно застосовується в процесі приготування м'ясних і рибних страв, додається в соління, виступає основним інгредієнтів при приготуванні алкогольних напоїв.

Застосування в медицині та кулінарії

Дивовижні властивості зробили його частим продуктом, використовуваним в медичних цілях. Завдяки йому:

  • посилюється секреція шлункового соку;
  • знижуються спазми (особливо при гастриті);
  • стимулюються функції молочних залоз в період годування груддю;
  • виробляється відхаркувальний ефект при проблемах з диханням;
  • виявляється антисептичну дію на бронхи; прискорюється процес схуднення;
  • швидше виводяться токсичні речовини з організму (антиоксидант);
  • поліпшуються функції шкіри (кровообіг в капілярах, позитивний вплив на клітини);
  • нормалізується сон;
  • усуваються головні болі і запалення;
  • відновлюються і зміцнюються ясна.

Застосовуватися продукт може у вигляді настоїв чи відварів. Також він виступає популярної спецією в португальській, німецькій, французькій, італійській і інших кухнях. У класичній інтерпретації його можна зустріти в таких стравах, як:

  • квашена капуста, огірки, патисони;
  • хліб і інша випічка;
  • спекотне, шашлики, стейк в духовці і інші м'ясні страви;
  • риба на грилі (в маринаді), сковороді, духовці;
  • припущені овочі (на грилі, пароварці, духовці).

Говорячи про соусах, інгредієнт додається в каррі, хоісін, пепероні. Включати його можна як цільними насінням, так і в якості порошку. Він може виступати в якості єдиного доповнення в блюді або доповнювати суміш прянощів, куди також входять коріандр, лавровий лист. Можна поєднувати з фенхелем і кмином, але для багатьох спеції схожі між собою, а тому додавати їх все немає сенсу.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner