Барбарис
- 87,50 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
00152-100-г - 206,25 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
00152-250-г - 412,50 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
00152-500-г - 825 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
00152-1-кг - 1 610 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
00152-2-кг - 3 925 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
00152-5-кг - 19 125 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
00152-25-кг - 251 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
00875-1-шт - 1 230 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
00875-5-шт - 4 820 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
00875-20-шт - 11 800 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
00875-50-шт - 83 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
01032-1-шт - 400 ₴Немає в наявності+380 (66) 255-52-92
- +380 (68) 488-82-92
- +380 (63) 633-32-92
01032-5-шт
Барбарис синій і червоний - які відмінності і як застосовувати?
Барбарис – високий чагарник, що досягає висоти до 2-3 метрів. Рослина налічує 175 видів, деякі представлені невеликими деревцями з великою кількістю вигнутих гілочок з колючками.
Назва рослини пішла від арабського «berbaris», що в перекладі означає "берберська раковина". Частина експертів вважає, що спочатку ім'я рослини було дане на латині та звучало як «berberi» — «ведмежа ягода».
Барбарис - у чому відмінність між червоним та синім?
Популярними їстівними видами барбарису вважаються червоний і синій. Червоний барбарис, він же Звичайний, активно йде в їжу. Його молоді листочки можуть замінювати щавель. Самі плоди висушуються і відправляються в страви в якості доповнення до соусу.
Вид характеризується ягодами довгастої формою. Довжина варіюється від 0,12 до 2 см. Важить одна ягідка 4 грами. На них присутній восковий наліт, а колір може бути як червоний або пурпурний, так і яскраво-червоний.
Синій барбарис має ягоди, довжиною 0,1-0,15 мм. Характеризуються вони темно-синім відтінком і насиченим терпким смаком з легкою кислинкою, а також характерним ароматом. За схожість з цитрусовими, рослину прозвали «північним лимоном».
Додавати обидва види можна в якості спецій у страви, причому як в основні та закуски, так і в солодкі десерти. Особливе місце обидва види рослини займають в медицині.
Активні речовини і вітамінний склад барбарису
Популярність вживання продукту як інгредієнту в стравах пояснюється не тільки його цікавим смаком і приємним ароматом. Вся справа в комплексі складових, корисних для організму людини. Вони беруть активну участь у зміцненні імунітету. Ягоди містять:
- каротиноїди (лютеїн, ксантофилл і інші);
- вуглеводи;
- кислоти;
- дубильні та пектинові речовини;
- золу й інші компоненти.
Головний плюсом продукту є багатий вітамінний склад, що позитивно впливає в цілому на здоров'я. У плодах рослини представлені вітаміни Е, С, а також бета-каротин. Листочки, в свою чергу, відрізняються наявністю яблучної і лимонної кислот, алкалоїдів і вітамінів С, Е, К.
Барбарис вважається низькокалорійним, оскільки в 100 грамах міститься всього 29 ккал. Харчова цінність: білки - 1 г, вуглеводи - 9,5 г, зола - 0,7 г, вода - 85 г. Найбільш сприятливим для схуднення продуктом з плодів барбарису вважається компот - всього 112 кКал / 100 г.
Найбільш корисним напоєм є барбарисовий чай. Його рекомендують вживати при:
- запальних процесах в нирках, печінці;/li>
- підвищеному артеріальному тиску;
- виникненні набряків на тілі;
- підвищенній температурі;
- порушеннях в роботі травної системи, зокрема шлунку.
Магічні властивості барбарису роблять його одною з головних складових численних лікарських препаратів.
Застосування барбарису в кулінарії
Кулінарні шедеври з барбарисом є практично в кожній кухні. Особливо його люблять додавати в м'ясні страви або змішувати з іншими спеціями. Пряні сушені ягоди можуть подрібнювати і додавати в хрін.
Плоди, які не встигли дозріти, можуть маринуватися або засолюватися. Після того, як вони настоялися, їх подають до столу, на якому присутні страви з баранини, риби, телятини, яловичини і інше. У деяких випадках ягідки можуть замінити лимон. Молоді листочки рослини можуть виступати основою для щі.
Найбільше барбарис поширився та вживається як інгредієнт для десертів. Він може йти в тісто або начинку тістечок, тортів, пирогів. На пострадянському просторі з плодів готують варення, желе, муси, мармелад, льодяники. Попередньо ягоди можуть зацукровувати, щоб в десерті було менше кислинки.
Також продукт бере участь в приготуванні напоїв. Часто можна зустріти соки, компоти, сиропи. Для любителів погарячіше, є барбарисові настійки (наливки), лікери. Існують різні рецепти алкогольних і безалкогольних коктейлів.
Ідеї для рецептів плову та інших страв з барбарисом
Любителі східної кухні оцінять декілька варіантів приготування плову, де одним з інгредієнтів виступає барбарис. Можна приготувати традиційний узбецький плов с бараниною, куди також входять:
- рис девзіра;
- цибуля;
- часник;
- морква;
- перець чилі;
- кумін;
- коріандр
- куркума
- сіль
- рослинна олія
Є ще цікавий варіант «барбарисового» плову, де основою виступає куряче м'ясо. Іншими інгредієнтами виступають:
- рис;
- ріпчаста цибуля;
- томатний соус (гострий);
- морква;
- мелені червоний та чорний перці;
- кінза;
- хмелі-сунелі;
- сіль;
- рослинна олія;
Бажаючим отримати гастрономічне задоволення, припаде до смаку ще один оригінальний рецепт плову з барбарисом. Його інгредієнтами є:
- булгур;
- цибуля;
- морква;
- вирізка яловичини;
- часник;
- рослинна олія;
- сіль;
- мелений чорний перець.
Дивовижні смакові якості барбарису збагатять будь-яку страву і порадують рецептори тих, хто спробував їх. За рахунок характерного аромату, навіть найпростіший рецепт стає цікавішим. Так можна приготувати пряну долму, для чого знадобиться:
- фарш з яловичини;
- цибуля-шалот;
- виноградні листки;
- морква;
- помідори;
- натуральний йогурт;
- оливкова олія;
- ріпчаста цибуля;
- петрушка.
Окремо слід зробити суміш спецій для м'ясної начинки, куди увійде барбарис, червоний чилі, паприка, кайенский перець, кумін, морська сіль і мелений чорний перець.
Сушені барбарисові ягідки доповнять баранячий фарш для люля-кебаб. Їх потрібно перемішати з меленим чорним перцем, сіллю, зеленим чилі, кумином, паприкою, петрушкою. Також в страву піде ріпчаста цибуля, сушені помідори, соус сацебелі і винний оцет.
Якщо душа вимагає солодкого, то барбарисовими плодами можна доповнити практично будь-який рецепт традиційного десерту. Також їх можна додати в Ромову бабу, ягідний пиріг, шоколадний торт, горіхове тістечко, чізкейк, печиво, желе, морозиво і багато іншого.