Кошик
1198 відгуків

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:00 найближчого робочого дня (сьогодні).

Интернет-магазин Банка Специй
+380 (66) 255-52-92
+380 (68) 488-82-92
Кошик

Барбарис

Барбарис синій і червоний - які відмінності і як застосовувати?

Барбарис – високий чагарник, що досягає висоти до 2-3 метрів. Рослина налічує 175 видів, деякі представлені невеликими деревцями з великою кількістю вигнутих гілочок з колючками.

Назва рослини пішла від арабського «berbaris», що в перекладі означає "берберська раковина". Частина експертів вважає, що спочатку ім'я рослини було дане на латині та звучало як «berberi» — «ведмежа ягода».

Барбарис - у чому відмінність між червоним та синім?

Популярними їстівними видами барбарису вважаються червоний і синійЧервоний барбарис, він же Звичайний, активно йде в їжу. Його молоді листочки можуть замінювати щавель. Самі плоди висушуються і відправляються в страви в якості доповнення до соусу.

Вид характеризується ягодами довгастої формою. Довжина варіюється від 0,12 до 2 см. Важить одна ягідка 4 грами. На них присутній восковий наліт, а колір може бути як червоний або пурпурний, так і яскраво-червоний.

Синій барбарис має ягоди, довжиною 0,1-0,15 мм. Характеризуються вони темно-синім відтінком і насиченим терпким смаком з легкою кислинкою, а також характерним ароматом. За схожість з цитрусовими, рослину прозвали «північним лимоном».

Додавати обидва види можна в якості спецій у страви, причому як в основні та закуски, так і в солодкі десерти. Особливе місце обидва види рослини займають в медицині.

Активні речовини і вітамінний склад барбарису

Популярність вживання продукту як інгредієнту в стравах пояснюється не тільки його цікавим смаком і приємним ароматом. Вся справа в комплексі складових, корисних для організму людини. Вони беруть активну участь у зміцненні імунітету. Ягоди містять:

  • каротиноїди (лютеїн, ксантофилл і інші);
  • вуглеводи;
  • кислоти;
  • дубильні та пектинові речовини;
  • золу й інші компоненти.

Головний плюсом продукту є багатий вітамінний склад, що позитивно впливає в цілому на здоров'я. У плодах рослини представлені вітаміни Е, С, а також бета-каротин. Листочки, в свою чергу, відрізняються наявністю яблучної і лимонної кислот, алкалоїдів і вітамінів С, Е, К.

Барбарис вважається низькокалорійним, оскільки в 100 грамах міститься всього 29 ккал. Харчова цінність: білки - 1 г, вуглеводи - 9,5 г, зола - 0,7 г, вода - 85 г. Найбільш сприятливим для схуднення продуктом з плодів барбарису вважається компот - всього 112 кКал / 100 г.

Найбільш корисним напоєм є барбарисовий чай. Його рекомендують вживати при:

  • запальних процесах в нирках, печінці;/li>
  • підвищеному артеріальному тиску;
  • виникненні набряків на тілі;
  • підвищенній температурі;
  • порушеннях в роботі травної системи, зокрема шлунку.

Магічні властивості барбарису роблять його одною з головних складових численних лікарських препаратів.

Застосування барбарису в кулінарії

Кулінарні шедеври з барбарисом є практично в кожній кухні. Особливо його люблять додавати в м'ясні страви або змішувати з іншими спеціями. Пряні сушені ягоди можуть подрібнювати і додавати в хрін.

Плоди, які не встигли дозріти, можуть маринуватися або засолюватися. Після того, як вони настоялися, їх подають до столу, на якому присутні страви з баранини, риби, телятини, яловичини і інше. У деяких випадках ягідки можуть замінити лимон. Молоді листочки рослини можуть виступати основою для щі.

Найбільше барбарис поширився та вживається як інгредієнт для десертів. Він може йти в тісто або начинку тістечок, тортів, пирогів. На пострадянському просторі з плодів готують варення, желе, муси, мармелад, льодяники. Попередньо ягоди можуть зацукровувати, щоб в десерті було менше кислинки.

Також продукт бере участь в приготуванні напоїв. Часто можна зустріти соки, компоти, сиропи. Для любителів погарячіше, є барбарисові настійки (наливки), лікери. Існують різні рецепти алкогольних і безалкогольних коктейлів.

Ідеї для рецептів плову та інших страв з барбарисом

Любителі східної кухні оцінять декілька варіантів приготування плову, де одним з інгредієнтів виступає барбарис. Можна приготувати традиційний узбецький плов с бараниною, куди також входять:

  • рис девзіра;
  • цибуля;
  • часник;
  • морква;
  • перець чилі;
  • кумін;
  • коріандр
  • куркума
  • сіль
  • рослинна олія

Є ще цікавий варіант «барбарисового» плову, де основою виступає куряче м'ясо. Іншими інгредієнтами виступають:

  • рис;
  • ріпчаста цибуля;
  • томатний соус (гострий);
  • морква;
  • мелені червоний та чорний перці;
  • кінза;
  • хмелі-сунелі;
  • сіль;
  • рослинна олія;

Бажаючим отримати гастрономічне задоволення, припаде до смаку ще один оригінальний рецепт плову з барбарисом. Його інгредієнтами є:

  • булгур;
  • цибуля;
  • морква;
  • вирізка яловичини;
  • часник;
  • рослинна олія;
  • сіль;
  • мелений чорний перець.

Дивовижні смакові якості барбарису збагатять будь-яку страву і порадують рецептори тих, хто спробував їх. За рахунок характерного аромату, навіть найпростіший рецепт стає цікавішим. Так можна приготувати пряну долму, для чого знадобиться:

  • фарш з яловичини;
  • цибуля-шалот;
  • виноградні листки;
  • морква;
  • помідори;
  • натуральний йогурт;
  • оливкова олія;
  • ріпчаста цибуля;
  • петрушка.

Окремо слід зробити суміш спецій для м'ясної начинки, куди увійде барбарис, червоний чилі, паприка, кайенский перець, кумін, морська сіль і мелений чорний перець.

Сушені барбарисові ягідки доповнять баранячий фарш для люля-кебаб. Їх потрібно перемішати з меленим чорним перцем, сіллю, зеленим чилі, кумином, паприкою, петрушкою. Також в страву піде ріпчаста цибуля, сушені помідори, соус сацебелі і винний оцет.

Якщо душа вимагає солодкого, то барбарисовими плодами можна доповнити практично будь-який рецепт традиційного десерту. Також їх можна додати в Ромову бабу, ягідний пиріг, шоколадний торт, горіхове тістечко, чізкейк, печиво, желе, морозиво і багато іншого.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner