Кошик
1198 відгуків

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:00 найближчого робочого дня (сьогодні).

Интернет-магазин Банка Специй
+380 (66) 255-52-92
+380 (68) 488-82-92
Кошик

Гвоздика

Гвоздика - історія походження і застосування в кулінарії

Гвоздика - відома на весь світ спеція, що застосовується для облагороджування кулінарних шедеврів і наповнення їх корисними речовинами. Відрізняється вона характерним запахом і специфічним смаком. Надає гостроти і аромату будь-якій страві, будь то закуска, основна страва чи десерт.

Пряність представлена ​​бутончиками вічнозеленого дерева гвоздики, що відноситься до сімейства миртових. Зустріти рослину можна в тропіках, де вона двічі на рік починає бурхливо цвісти. Збір бутончиків відбувається разом з держаками. Характеризуються вони яскраво-червоним відтінком.

Завдяки сонячному впливу, бутони вже знаходяться у процесі ферментаціїї, про що каже характерний хрускіт під час надавлювання на них. Після того як гвоздика зібрана, її відправляють на сушку, після чого вона перетворюється у повноцінну спецію.

Звідки походить гвоздика і як про неї дізналися?

Батьківщиною гвоздики вважаються Молуккські острови, відомі в наш час як Індонезія. Місцеві жителі вели торгівлю з Китаєм, населення якого використовувало спецію у якості освіжувача дихання. Доки рослина підкорювала територію Піднебесної, частина плодів відправлялася до Єгипту, де плоди ставали елементами різних ритуалів.

Пізніше гвоздика потрапила на територію Індії, звідки торговці розвозили її до Риму та Греції. Активне поширення спеції в Європі відбувається завдяки арабським та індійським купцям.

Довгий час спеція вважалася за золото, вартість якого для багатьох була захмарною. Все змінилося у XVI віці, коли португальці почали колонізацію островів. Вони монополізують "гвоздичний бізнес", стаючи єдиними, хто займається вирощуванням і продажем спеції.

Уже в XIX віці французи змогли викрасти частину насінь і потайки доставляти їх на Маскаренські та Сейшельскі острови. Їм вдалося швидко створити доволі великі плантації. Активне вирощування спеції французькими виробниками посприялотому, що вона стала істотно дешевіти.

Сьогодні спеція доступна кожному бажаючому. Прибуває вона з тих же існуючих плантацій, а також з Мадагаскару, Ямайки, Занзібару і других островів Танзанії. Останні виступають найкрупнішими постачальниками спеції у світі.

Ідеї використання гвоздики для покращення здоров'я

Крім того, що гвоздика збагачує рецепти страв і напоїв, її головним плюсом є користь для організму людини. Пояснюється це, перш за все, її вражаючим складом. Спеції містить в собі:

  • аскорбінову кислоту;
  • протеїни;
  • бета-каротин;
  • білки;
  • магній;
  • калій;
  • фосфор;
  • клітковину;
  • ефірні масла і т.д.

Також в ній присутні вітаміни групи В. Зміст великої кількості корисних речовин забезпечує гвоздику терапевтичними і профілактичними властивостями. Зокрема вона:

  • може використовуватися як знеболююче;
  • очищає організм від токсичних речовин;
  • сприяє підвищенню імунітету;
  • допомагає позбутися від грибків, вірусів, паразитів;
  • відрізняється бактерицидними властивостями;
  • нормалізує функціонування травної системи;
  • стабілізує роботу нервової системи.

Експерти стверджують, що у прянощі є ще одна цікава властивість. Вона сприяє виробленню тестостерону у чоловіків. Що стосується впливу на жіночий організм, то гвоздика допомагає попередити позаматкову вагітність, а також перешкоджає виникненню інфекцій всередині утроби.

Способи застосування гвоздики при кашлі або застуді

Основне застосування в медицині гвоздика знайшла у боротьбі з респіраторними захворюваннями. Допомагає вона з полегшенням симптоматики звичайної застуди і грипу. Використовуючи пряність в процесі лікування, можна забезпечити легкий протизапальний ефект і додати організму сил для боротьби з недугою.

Легка гострота продукту позитивно впливає на горло. Вона надає зігріваючу дію, що сприяє прискоренню виведення мокротиння і позбавлення від кашлю. Можна вживати прянощі в зігріваючому напої - глінтвейні, який готується на вині. Він не просто смачний, а й корисний при застуді, адже в нього можна ще додати цитрус, чорний перець та інші спеції.

Оскільки часто навіть традиційна застуда виражається у вигляді набряклості на обличчі, гвоздика допомагає позбавити від подібних ефектів. Завдяки вмісту певних елементів спеція надає бактерицидну дію.

Чи допомагає гвоздика при боротьбі з комарами?

Ще одна цікава і корисна властивість гвоздики – здатність відлякувати комарів.Перш за все, вона відганяє їх завдяки насиченому пряному аромату. Для посилення ефекту можна скористатися лимоном, в серцевину якого вставити бутончики гвоздики. Запах цього цитрусового також лякає комах.

Щоб запобігти укус комара, можна нанести на шкіру засіб, який слід заварити з гвоздикою. Необхідно:

  1. Взяти 5-7 бутончиків.
  2. Додати їх до гарячої води (250 мл).
  3. Прокип'ятити на повільному вогні (10-15 хвилин).
  4. Остудити відвар.
  5. Додати до нього заздалегідь прокип'ячену воду (50 мл).

Готовий відвар слід нанести на відкриті ділянки шкіри. Також сумішшю можна обробляти уражені місця. Гвоздика характеризується протизапальними і антисептичними властивостями. Таким чином, усувається свербіж і дезінфікується місце укусу, що сприяє швидкому загоєнню.

Можна ще трохи пофантазувати і приготувати гвоздичний настій або, свого роду, одеколон. Для цього знадобиться:

  1. Змішати 5 г гвоздики та 250 мл води.
  2. Кип'ятити цю суміш 15-20 хвилин.
  3. Остудити розчин.
  4. Додати в суміш спирт або спиртовмісну рідину.
  5. Перелити готовий настій в зручну для користування ємність.

Подійбний настій може використовуватися в домашніх умовах або ж під час прогулянок на природі.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner