Томат
Овочеву культуру томат (лат. Solanum lycopersicum) сімейства Пасльонові вирощують для отримання їстівних ягід-плодів, що відрізняються смаком, формою, забарвленням, і часто званих помідорами. Плоди мають високі смакові, поживні та дієтичні властивості. У висушеному вигляді помідор позбавлений вологи, проте його хімічний та мінеральний склад не поступається за цінністю свіжому.
На сайті "Банку спецій" у будь-який сезон року можна оптом купити у вигляді приправи сушені мелені та різані томати. Постійні покупці знають, що наші ціни опта нижчі від середньоринкових по Україні.
Корисні властивості томатів та їх використання у кулінарії
Сушені помідори багаті вітамінами, мінералами, сахаридами та харчовими волокнами. При сушінні в них зберігається потужний гепатопротектор і антиоксидант лікопін - каротиноїдний пігмент, який відповідає за червоне та помаранчеве забарвлення плода.
Ступінь калорійності сушених томатів у 12 разів перевищує показник нових. Висушені та в'ялені овочі при цьому наділені більш насиченим смаком та пряним ароматом. Щоб надати пікантності соусу, м'ясу, піці, пасті або першій страві, потрібно мінімальний обсяг томатних пластівців або порошку. Приправа особливо допоможе в холодну пору року, коли сезон свіжих овочів ще не настав.
Різані томати можна використовувати не тільки у сухому варіанті, але й у відновленому. Для цього за кілька годин до приготування пластівці помідор заливають невеликим об'ємом води у пропорції 2:1 для набухання.