Кріп
Кріп серед поширених трав'янистих спецій можна назвати безумовним фаворитом на столі українців. Кріп пахучий (городній) є пряним трав'янистим однорічником (лат. - Anethum graveolens) з сильним освіжаючим смаком і запахом, що відноситься до сімейства зонтичних, родом із Середземноморських країн. В Україні культивується повсюдно. Кропні витяжки та олії застосовуються в медицині, при приготуванні страв, у косметології та парфумерній індустрії.
Онлайн магазин “Банку спецій” пропонує купити сушений кріп оптом за цінами, що нижчі за середні на ринку. Цінники на опт дозволять заощадити гроші, навіть якщо ви купуєте товар для власного споживання.
Спеція кріп у кулінарії
Створюючи кулінарний продукт, можна використовувати зелене листя, насіння та ефірну олію. Особливо хороша приправа в соліннях, соусах та маринадах. Зеленню заправляють перші, другі страви та гарніри.
Сушена ароматна трава входить до складу багатьох пряних сумішей. Її насіння використовують як аромат випічки, для ароматизації масел і оцту. Аромат кропового насіння розкривається в процесі теплової обробки, тому їх закладку виробляють на самому початку.
Суху зелень зберігають у герметично закритому посуді не більше року.
Застосування у медицині
Пряна трава містить каротин, вітаміни, мінерали, ефірні олії та флавоноїди. Препарати з кропом:
- знижують тиск;
- усувають безсоння, неврози;
- допомагають боротися зі стенокардією, з ожирінням, діабетом, відкладенням солей.
Кріпний відвар знімає запалення при кон'юнктивіті та застосовується в лікуванні очних хвороб. Корисна для здоров'я рослина стимулює роботу печінки та нирок, полегшує кашель, позбавляє нападів гикавки.