Кмин
Кмин - трав'яниста рослина, відноситься до сімейства зонтичних. Його зерна використовують у кулінарії, фармакології, медицині. Зовні вони схожі на насіння кропу, а чорний кмин часто плутають із насінням цибулі.
Сухі плоди рослини - джерело вітамінів, мінералів. У них міститься до 8% ефірної олії та 20% жирних масел, білків. Крім того, до складу насіння входять протеїн, натрій, залізо, фосфор, калій. Готову приправу додають у перші страви, випічку, м'ясо, рибу та навіть десерти. У медицині зерна використовують для нормалізації травлення, лікування диспепсій, кишкових розладів. Сухі плоди кмину входять до складу седативних, шлункових, проносних препаратів.
Смакові якості
Смак спеції нагадує аніс. Він має легкий кроповий аромат, гіркий смак, у міру гострий та пекучий. Пряність додають у готові страви, щоб надати їм аромату. Особливо смачним виходить м'ясо та птиця, заправлені соусом з додаванням кмину. В індійській кухні їм ароматизують страви з овочів, бобових, додають у коржики, посипають морозиво. На Тибеті із зерен заварюють чай. Насіння можна пророщувати і їсти. Купити спецію оптом можна на сайті магазину Банку спецій.
Корисні властивості
Використовувати рослину для лікування недуг стали кілька століть тому. Стародавні знахарі лікували з його допомогою кон'юнктивіт та отруєння. Кмин дають навіть дітям для полегшення метеоризму.
Користь насіння:
- нормалізує роботу ШКТ;
- усуває безсоння, наслідки стресу;
- запобігає захворюванням органів дихання;
- усуває нудоту.
Зберігати приправу потрібно у закритій ємності, у темному та сухому місці. Щоб розкрити смак та аромат зерен, обсмажте їх на гірчичному маслі перед додаванням у страву. У каталозі магазину Банку спецій можна купити кмин мелений, в зернах, калінджі. Ціна на опт набагато нижча за роздрібну вартість. Є доставка по Україні.